Kroon- en brugwerk


Soms volstaat een gewone tandvulling niet omdat een tand te erg is aangetast. Dan plaatst je tandarts een kroon over je tand. Die kroon neemt de oorspronkelijke vorm en functie volledig over. Ontbreken een of meerdere tanden? Een brug biedt de oplossing. Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen.

Gemaakt en geplaatst op 1 dag (Cerec behandeling)

Tijdens een consult evalueren we voor elke situatie of het beter is te werken met een extern labo of met ons eigen in-house labo

TANDENS beschikt over eigen kroon- en brugspecialisten en een vooruitstrevend labo in de tandartsenpraktijk. Je kroon of brug kan ter plaatse worden gemaakt. Dat we geen beroep hoeven te doen op externe partners heeft verschillende voordelen. Zo verloopt de communicatie optimaal voor een perfect resultaat en kan jij sneller genieten van je nieuwe glimlach.

Na je consultatie, gaan we meteen voor je aan de slag. Het maken en plaatsen van je kroon of brug kan nog dezelfde dag gebeuren. Dankzij een intra-orale 3D-scanner brengen we je gebit preciezer in beeld. Je behandeling verloopt vlotter en eenvoudiger.

Kronen

Eenvoudig gezegd is een kroon een kapje dat perfect op je tand past. Het kan gemaakt zijn van een scala aan materialen zoals; metaal, porselein, keramiek of een combinatie van deze materialen. De kroon is gecementeerd of verschroefd. Indien we het hebben over verschroefde kronen zijn we aan het werken op implantaten. Zo krijgt je tand opnieuw zijn oorspronkelijke vorm en functie.

Je kiest voor een kroon om 3 redenen:

  • Om je gebit uiterlijk te verbeteren
  • Omdat er onvoldoende houvast is voor een vulling
  • Om te voorkomen dat je tand breekt bij het plaatsen van een grote vulling, zeker bij een endodontisch behandeld element

Bruggen

Een brug vervangt een of meer elementen. Minimum twee afgeslepen tanden aan weerszijden van de open ruimte houden de brug op zijn plaats. Een brug is een verzameling van kronen. Ook deze zijn gemaakt uit metaal, porselein of een ander keramisch materiaal.

Je kiest voor een brug om 3 redenen:

  • Om je gebit uiterlijk te verbeteren
  • Functioneel, om beter te kunnen kauwen
  • Om te voorkomen dat andere tanden scheef gaan staan of uitgroeien

Er zijn verschillende bruggen mogelijk.

Een gewone brug

Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte, waar een of meerdere elementen ontbreken. Dit is de meest klassieke vorm van brugwerk.

Een vrij-eindigende brug

Hier bevinden de pijlers zich aan dezelfde zijde van de open ruimte. Deze brug is minder duurzaam. Wanneer de optie ontbreekt om aan weerszijden pijlers te voorzien, voorziet je tandarts in overleg met jou een implantaat.

Etsbrug

Als je tanden aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg effen zijn, is een etsbrug mogelijk. Die behandeling is minder ingrijpend. Er hoeft amper aan de pijlers geslepen worden. Bevestigingsvleugeltjes houden de etsbrug op zijn plaats. Die hangen met speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van je tanden.

Een etsbrug zit minder vast dan een normale brug. Het is een ideale oplossing voor ontbrekende voortanden en kan eenvoudig weer los, indien nodig.

ยป Maak een afspraak